THE CANADIAN CROATIAN FOLKLORE FEDERATION - EAST

Welcome to the official site of the Canadian Croatian Folklore Federation 

HZFD "Jadran" Toronto

 

KROZ HRVATSKU PJESMU I PLES

- BUDI PRIJATELJ –

PRONAĐI PRIJATELJA U FOLKLORNOM DRUŠTVU «JADRAN»!

Župno Folklorno Društvo «Jadran» djeluje pod pokroviteljstvom hrvatske katoličke  župe «Naše Gospe Kraljice Hrvata» u Torontu.

Društvo je dobilo ime po lijepom i slikovitom Jadranskom moru te je  osnovano s ciljem njegovanja hrvatske kulturne baštine i običaja kroz pjesmu i ples. Društvo svakim danom prerasta u mjesto gdje mladi i stari sklapaju doživotna prijateljstva i stvaraju uspomene za nove generacije uz ugodne zvuke tambure.

 Društvo postoji u današnjem obliku (tamburaška i plesna sekcija) od 2001 godine, a broji 90-tak članova.

Tamburaška sekcija je osnovana davne 1969. godine na inicijatvu tadašnjeg župnika Josipa Gjurana. Plesna grupa izrasla je iz ljubavi i brige roditelja, naših župljana, 2001. godine, uz svesrdnu podršku tadašnjeg župnika Valenta Bogadija.

Uz mnogobrojne nastupe prigodom brojnih župnih događanja i proslava te kao gost kod drugih folklornih sastava, društvo redovito nastupa na Kanadsko-Hrvatskom Folklornom Festivalu, čiji je član od 2004. godine. Član je i nastupa za Community Folk Art Council of Toronto, organizira dva godišnja banketa, proljetni koncert i Martinjsku zabavu te mnogobrojne prodaje kave, kolača, rezanca, mlinca, itd.

Društvo je putovalo u Pittsburgh, Sjedinjene Američke Države u travnju 2009. u posjetu kod St. George, odsjek 354 Hrvatske Bratske Zajednice.  U listopadu 2010. Jadran je posjetio  Montreal i Hrvatsku župnu folklornu skupinu

“Bl. Kardinal Alojzije Stepinac”.

Novi članovi su uvijek dobro došli! Upisi u društvo traju od 1. rujna do 15. listopada svake nove školske godine. Minimalna dobna starost  za tamburaše početnike je 6 godina, a za plesače 4 godine.

            Učitelji grupe, svojim bogatim iskustvom i ljubavlju za očuvanjem hrvatskih narodnih običaja, pjesama i plesa čine svaki novi susret sa svojim učenicima posebnim doživljajem.

 

Učitelji društva su:

Inga Zmak: odrasli i početni plesači

Josephine Herceg: srednji i mali plesači

Brian Capin: mali i odrasli tamburaši

Marija Capin: početni i srednji tamburaši

 

Odbor društva 2010-2012:

Predsjednica: Ruzica Markovic

Potpredsjednica: Katica Visic

Blagajnica: Martina Matija

Tajnik: Berislav Kolobarić

Nadzornik nošnji i instrumenta: Suzana Biondic

Koordinatori donacija i volontera: Marina Budincevic, Ivan Brcic Kostic i Nevenka

Pavic

Savjetnik za ples i tamburu: Inga Zmak

 

Adresa: ŽFD Jadran

              Our Lady Queen of Croatia

               7 Croatia Street

               Toronto, ON

              M6H 1K8

email: zfdjadran@gmail.com